U kunt ons ook telefonisch bereiken op

Checklist voor boeterente

on 25 april 2017

Uit onderzoek bleek dat bij de geldverstrekkers nogsteeds verschillende berekeningswijzes hanteren voor de boeterente hoewel dit niet langer is toegestaan. 

Sinds 14 juli 2016 is het voor geldverstrekkers niet langer toegestaan verschillende berekeningswijzes te hanteren voor de berekening van de boeterente. Banken zullen nu voor vele hypotheken de boeterente opnieuw moeten berekenen.

Controle
De AFM heeft een stappenplan en checklist gemaakt waarmee consumenten inzage krijgen hoe de boeterente voor vervroegd aflossen tot stand komt. Op de site van de AFM wordt de berekeningswijze in vier stappen toegelicht: van het bekijken van het verloop van de hypotheek (lineair of annuïtair) tot aan het contant maken van de gemist rentebetalingen.

Aan de hand van een checklist kan de consument vervolgens nog controleren of de vergoeding voor vervroegde aflossing of oversluiten correct tot stand is gekomen. Volgens de AFM kun je daarbij kijken of de bank rekening houdt met de vergoedingsvrije aflossing, de maandelijkse aflossing, het opgebouwde kapitaal in een (bank)spaarhypotheek, het rentetarief passend bij de hypotheekvorm, de rente die wordt gehanteerd voor de resterende rentevastperiode, de loan to value, eventuele rentebedenktijd en eerder verstrekte korting en opslagen.

Kijk op de website van de AFM voor meer informatie